Christopher Lundgrens webbsida

StartInformationIn englishLätt svenskaVälj språkNyheter
MediaMusikVideoProgramTexterGästbok

Texter - Christopher Lundgren

För att gå tillbaka ett steg klickar du antingen på länken nedan eller klockar på bakåt eller föregående i din webbläsare.

Tillbaka till föregående kapitel

Handikappmetoden: dalt - överdrivet tal

Handikappmetoden, som jag kallar det, har flera varianter, vissa acceptabla varianter men också vissa oacceptabla. Den lindrigaste (minst irriterande varianten) finns hos de personal som pratar så normalt som möjligt med sina brukare men ändå har en viss tydlighet som kan märkas hos en del. Sedan finns personer i en personalgrupp som alltid är övertydliga men ändå inte daltar, utan bara pratar väldigt tydligt hela tiden, något som kanske ändå kan accepteras en kortare stund av många. Dock finns det personal som ideligen använder en onödig tydlighet mot sina brukare och alltså sänker sin nivå som om man skulle vara ett barn eller ha svårt att förstå vanligt tal även fast man inte har särskilt svårt alls att förstå.
För att du som läsare ska ha lättare att förstå så kommer här en liten historia om ett gäng unga vuxna som är på ett korttidsboende med en rad personal omkring sig. Observera att inga av dessa personer existerar i verkligheten och att just dessa historier inte är från verkliga händelser. Däremot är det verklighetstrogna situationer, sådant som faktiskt skulle kunna ske i verkligheten och som vissa har varit med om eller är med om för stunden.
För att kunna spåra i när detta skulle ha kunnat uppstå så säger vi att händelserna nedan har inträffat under år 2005.

Andreas, Erik, John, Linus och Marcus är alla ungdomar i 20-årsåldern som alla tillbringar viss tid på ett korttidshem för funktionshindrade. Då inte dessa är på kortids är det växelvis femton andra ungdomar som går där en till två veckor per månad. Som stöd finns tolv personal varav tre jobbar samtidigt, de har rullande schema.
Nu är det en vecka då Andreas, Erik, John, Linus och Marcus är tillsammans på korttidshemmet. Andreas och Marcus är bara där halva tiden var, Andreas måndag till fredag och Marcus fredag till måndag. För att förstå deras situation lite lättare så kommer här information om respektive person.

Andreas
Ålder. 20 år
Familj. mamma, pappa och lillebror plus en katt
Intresse: musik, styrketräning, vänner, älskar att titta på tjejer
Diagnoser m.m. Diabetes, begränsad inlärningsförmåga "utvecklingsstörning", damp plus ADHD.
Allmänt: Enligt närstående människor är Andreas en snäll person, dock lite väl upphetsad när han blir arg. Annars är han för det mesta en bra kille. Han kommer ganska bra överrens med de han är med, provar gärna nya saker.
Han är tyvärr lite väl lättövertalad ibland men hans vänner arbetar med att få bort den sidan. Genom hans diagnos är han rätt osäker på vissa punkter men är trots det ganska självständig. Han har dock en ledsagare som är med honom ibland.
Erik
Ålder. 20 år
Familj. mamma, lillebror plus egen katt
Intresse: musik, film och kampsport, tränar själv karate
Diagnoser m.m. Problem med benen, utvecklingsstörning, dyslexi
Allmänt: De flesta Erik känner uppskattar honom som den han är. Han har rolig humor, har en förmåga att få folk att bli intresserade av ett ämne. Han har bred vänskapskrets, bryr sig inte om utsidan utan bryr sig istället om det som finns på insidan hos en person.
Hans begränsade rörlighet i ena benet gör att han gärna vill ha stöd när han är ute på aktiviteter så han har en så kallad kontaktperson som också är hans vän.
John
Ålder. 21 år
Familj. mamma, pappa och två syskon
Intresse: rockmusik, att titta på film, spela fotboll och bandy
Diagnoser m.m. Downsyndrom som medför begränsad inlärningsförmåga, utvecklingsstörning
Allmänt: Många i Johns vänskapskrets gillar John även fast de kan bli trötta på honom vid vissa situationer som de själva påstår har med hans diagnos att göra. Han kan lätt ta illa upp eller känna sig övergiven om han inte får vara med i ett sällskap som vänner eller familj.
Utöver dessa situationer är han omtyckt. Såväl vänner som familj tycker han är speciell på ett positivt sätt, hans lite lustiga skämt som ändå är roliga har exempelvis med de positiva sidorna hos honom att göra. Han blir glad av att vara med sina vänner och göra det han tycker om att göra.
Linus
Ålder. 19 år
Familj. mamma, två småsyskon (lillebror plus lillesyster), två katter.
Intresse: musik, vara med vänner men också vara mycket för sig själv.
Diagnoser m.m. Relativt hög synskada plus Nystagmus, autistiska drag samt begränsad inlärningsförmåga.
Allmänt: Som liten var Linus en gulleplutt för närstående som föräldrar, personal med mera. Än idag är han gullig, omtänksam och ofta glad. Han är populär bland vännerna men har svårt på kärleksfronten.
Även den bästa har brister liksom Linus. Utöver all glädje han sprider så finns också en allvarlig sida, han avskyr när folk är arga eller skriker på varandra. Han är en känslig kille, tar åt sig mer än vad han behöver göra. Det har innerst inne med omtanke att göra för han bryr sig.
Marcus
Ålder. 17 år
Familj. mamma, pappa, plus två äldre syskon.
Intresse: musik, datorer, göra det som passar han bäst.
Diagnoser m.m. Autism i hög grad som medför sociala problem.
Allmänt: Trots hans autism pratar han en del med omgivningen men är annars mycket för sig själv. Han har stort behov av hjälp i vardagen, plus att han har en ledsagare som han är med emellanåt.
I övrigt är han lite av en favorit för personal som jobbar med honom. Han är oftast glad, charmig och kramas mycket. Han kan till visso bli arg men det går snabbt över, bara man lirkar lite.

Alla individer är olika mycket handikappade. Enligt beskrivningarna av dessa "påhittade" personer är fler av dessa trots sina funktionshinder ganska självständiga. Nu är det alltså skillnaden mellan de olika personerna som det hela handlar om, hur personalen är mot dem de jobbar med.
För att göra det enklare att förstå situationen så kommer även lite fakta om de tolv personer som jobbar med ungdomarna.

Lena
Ålder. 43 år
Familj. Gift och har två barn, en dotter och en son som båda är unga vuxna.
Intresse: Vara i naturen, träffa människor och göra roliga saker. Hon älskar musik av olika slag som klassiskt, äldre rockmusik plus en och annan modern hitlåt.
Jobb m.m. Utbildning inom mentala funktionshinder. Har tidigare jobbat som receptionist på sjukhus.
Allmänt: Hon har lätt att skilja på saker och ting men kan ändå sätta saker på plats. Hennes kombinerande sätt gör att en stor skara människor gillar henne. Såväl kollegor som ungdomar uppskattar henne.
Hon är ungdomlig för sin ålder, lite barnslig ibland fast på ett positivt sätt. När det uppstår problem så är det ofta Lena som på sitt vänliga men rättvisa sätt får folk att inse vad det egentligen rör sig om och får slut på problemet.
Det finns knappt konflikter mellan Lena och de övriga, alla hon är med kommer bra överrens.
Lisa
Ålder. 22 år
Familj. Mamma, pappa plus tre syskon, en storebror, en lillebror och en lillasyster.
Intresse: Vara med familj och vänner. Är även mycket med sin pojkvän som hon är förlovad med.
Jobb m.m. Har tidigare jobbat i mataffär men när butiken hon jobbade i lades ned började hon på sitt nuvarande jobb där hon jobbar deltid. Annars jobbar hon som receptionist som även det är ett relativt nytt jobb för henne.
Allmänt: Alla på Lisas jobb gillar henne, de tycker att hon är toppen. För tjejtjusarna är Lisa favoriten, ung, söt och snäll, och en kille tycker att hennes glasögon gör att hon har ännu finare utseende.
Det finns inget ont i henne alls, hon har det bästa en människa kan ha. Om det väl är något fel går det alltid att lösa. Hon har inte heller något problem med att individualisera vilket betyder att hon kan anpassa sig efter individen och inte tvärtom.
Johanna
Ålder. 35 år
Familj. Sambo och två barn som går på dagis. Dessutom har hon många släktingar som hon hälsar på emellanåt.
Intresse: Göra aktiviteter med sina tjejkompisar, hitta på saker med sina barn och gör gärna utflykter med familj och vänner.
Jobb m.m. På väg att bli sjuksköterska men hoppade av på grund av sin familj. Har varit hemma mycket med sina barn men jobbar nu på kortidsverksamheten.
Allmänt: Johanna tillhör den där gruppen av personal som vissa uppskattar medan andra tycker att hon är lite knepig. Hon är duktig med mycket men de "nästan normala" grabbarna tycker hon är för daltig ibland. Hon har tyvärr svårt att ta de hon arbetar med på allvar. Hon liksom vissa andra använder metoder som gör att de minst handikappade känner sig mer handikappade än vad de är.
Det finns dock bra sidor också, framförallt de som har större utvecklingsstörning gillar henne och hon gillar dem. De är glada över att få se henne. Dessutom är hon en person som vissa älskar att krama. Hon är faktiskt rätt söt för sin ålder.
Berit
Ålder. 59 år
Familj. Gift och har två döttrar och en son som alla är i vuxen ålder. Dessutom finns hunden Max som min man tar hand om då jag jobbar.
Intresse: Att träffa de som är en närmast som familjen, släkten och sina väninnor. Åker gärna skidor i fjällen på vintern. Annars är det trädgårdsarbete och att sy som är det roligaste aktiviteterna men också matlagning.
Jobb m.m. Har lång erfarenhet av människor med utvecklingsstörning, avvikande beteende och funktionshindrade av olika slag.
Allmänt: Enligt arbetskamraterna är Berit omtyckt. Hon har ju lång erfarenhet vilket märks. Berit var med och startade upp den verksamheten som hon jobbar på nu.
Bland ungdomarna är bilden lite annorlunda. Hon är tillvisso snäll och många har eller har haft roliga stunder med henne. Men vissa av ungdomarna upplever att hennes sätt att säga till på är lite väl vresigt och strängt. Hon har ju en kraftig röst så det märks när hon säger till om någonting.
Gustav
Ålder. 23 år
Familj. Singel. Har en mamma och pappa som alltid ställer upp plus sina småbröder som han älskar över allt annat.
Intresse: Är mycket med sina bröder. Han träffar också sina kompisar från skolan plus några lumpenpolare.
Jobb m.m. Att jobba med eller omkring människor har Gustav alltid gjort. Det här är hans tredje arbetsplats.
Allmänt: Man kan säga att Gustav är litet av en manlig version av Lisa, främst för hans vänlighet. Dessutom kommer Gustav och Lisa bra överrens, något som fler av ungdomarna har lagt märke till.
Det kan inte bli bättre än när Gustav och Lisa jobbar tillsammans. Bland tjejernas favoritpersonal finns Gustav. Att tänka på individen är han bra på. Det betyder att han försöker sätta sig in i olika individers förstånd, att helt enkelt anpassa sig till andras nivåer på riktigt och samtidigt ge den enskilde en chans att visa sitt riktiga jag.
Gunnar
Ålder. 60 år
Familj. Gift, har tre vuxna barn varav ett har jobbat extra några gånger på kortidsverksamheten.
Intresse: Klassisk musik, älskar det gammalmodiga. Han besöker gärna kyrkor och andra gamla platser med sin familj. Annars lyssnar han mycket på radio, förstås på program som riktas till lite äldre personer.
Jobb m.m. Efter att ha reparerat orglar i flera år flyttade familjen till annan ort för hans nio år yngre fru som hade jobbat inom svenska kyrkan fick nytt jobb. Att jobba med människor har Gunnar bara gjort i några år.
Allmänt: Den gammalmodige man han är så ser han vissa saker på ett annat sätt än för fler av hans kollegor. Han är den där stränga typen, den som vill att allt ska vara i ordning. En slags nervositet dyker upp hos vissa av ungdomarna när de vet att Gunnar ska jobba. Men för det mesta är han snäll vilket gör det hela roligare. En del av ungdomarna är intresserade av hur det går till när man lagar orglar och hur en orgel egentligen fungerar och det är någonting som Gunnar gärna berättar för de han jobbar med. I kombination med sin stränga attityd kan han skratta och få ungdomarna att bli glada.
Däremot är han lite för sträng i vissa situationer, främst mot de minst handikappade personerna som han vet förstår mycket. Han är den som är minst daltig av hela personalen.
Klas
Ålder. 51 år
Familj. Frånskild, har fyra barn som han delar vårdnaden med sin före detta fru.
Intresse: Klas gillar att fixa med olika saker i sommarstugan på landet men också att hålla på med elektronik och mecka med bilar.
Jobb m.m. I flera års tid har Klas arbetat på bilverkstad, bland annat hos Volvo men har under senare delen av sitt liv jobbat med människor.
Allmänt: Klas är raka motsatsen till Gunnar, han är den daltigaste bland den manliga personalen. Å andra sidan jobbar han inte heltid så han har inte lärt känna alla lika bra. Men han har jobbat i ganska många år på kortidshemmet så han borde veta någorlunda hur ungdomarna fungerar.
Att han använder en nästan daltig ton ibland stör de friskaste ungdomarna. För andra är det bra med Klas metod, den hjälper faktiskt på vissa sätt. Förutom den sidan så är han schysst, omtänksam och rolig. Så även de personer med mildare handikapp finner de positiva sidorna hos honom.
Mats
Ålder. 59 år
Familj. Gift, har två söner med sin nuvarande fru och en vuxen dotter med sin före detta.
Intresse: På fritiden är det familjen som gäller. När alla är samlade gör de gärna utflykter, går på museum och ser andra sevärdheter. Att arbeta med sin traktor vid sommarstugan är också roligt.
Jobb m.m. Från att ha jobbat med journaler och andra handlingar har Mats på senare år övergått till att jobba direkt med människor.
Allmänt: Några av ungdomarna ser Mats som en mildare Gunnar. Mats påminner lite om Gunnar i utseendet och de är nästan lika gamla. Skillnaden är att Mats är lite mer van med det moderna eftersom han har jobbat med journaler som tillhör funktionshindrade.
Om Mats och Gunnar jobbar tillsammans kommer dessa bra överens. Dessutom kommer Mats bra överens med de flesta av ungdomarna också. Han är ingen daltig person men ändå inte för hård, utan någonstans mittemellan. Med andra ord är han en kombination mellan Klas och Gunnar.

Observera att de uppräknade personalen är de som jobbar mest. De personal som inte är uppräknade är vikarier som i princip aldrig jobbar för de har andra sysselsättningar. Här kan du dock se hur de olika ungdomarna går ihop med de personal som är uppräknade.

Andreas egna ord

Personligheter med mera - Personalen

Lena Hon är gullig och snäll. Det är trevligt när Lena jobbar på korttids. Hon är rolig att skoja med också.
Lisa Snygg, omtänksam och gullig. Om hon inte hade sin pojkvän skulle jag vilja ha henne. hihihi... Jag skojar mest för jag har flickvän. Men om jag hade varit singel och hon också så skulle jag vilja ha henne faktiskt.
Johanna Snäll men VÄLDIGT TJATIG. Hon är rolig men lite väl tjatig om vissa saker som man faktiskt vet. Hon tror lite för mycket ibland också.
Berit En bra person men tar i så det knakar när hon säger till. Man blir lite rädd ibland. Samtidigt är hon en bra dam, en av de bästa.
Gustav Coola killen med allt det där en personal ska ha.
Gunnar Den stränga typen men ändå en bra gubbe. Lite som Mats fast lite hårdare.
Klas Vad han håller på ibland när man ska göra sina saker. Jag vet vad jag ska göra men ändå håller han på. Men han är egentligen bra.
Mats En mjukare Gunnar kan man säga. Han är snäll men vill samtidigt att allt ska gå rätt till. Vi kommer bra överens.

Övrigt

Ungdomarna Andreas gillar sina polare men vissa är lite jobbiga ibland, framförallt de som har svårt att förstå.
Korttids Ett bra ställe där jag varit i ett år.

Personens egentliga tillstånd

fysiska handikapp Jag har diabetes så jag måste ta sprutor varje dag för det. Det var irriterande från början men nu tycker jag det är okej. Annars är allt perfekt.
psykiska handikapp Jag har en del koncentrationssvårigheter på grund av min damp och ADHD. Jag vet att jag inte är som alla andra.
Hur personen blir bemött
Personens upplevelser "Ibland verkar folk tro man är helt korkad i skallen för att man har svårt med vissa saker. Men att ha svårt med vissa saker betyder inte att man är helt dum i skullen. Ibland tar folk mig på fel sätt.
Annars är det bra tycker jag. Många vänner gör att det känns bra. Dem tar mig som den jag är och inte inbillar sig saker som inte stämmer.
Som det ser ut i verkligheten Vissa personer, främst de som på ett eller annat sätt jobbar med mig, överdriver sin roll något. Det märks bland annat på hur de tar mig och hur de pratar till mig. Jag har en viss förståelse också eftersom det kan vara svårt att veta hur folk ska bemöta funktionshindrade.
Utöver den biten så är det mesta bra i verkligheten, bättre än vad jag ibland kan ana. Det är alltså inte så att alla behandlar en på ett irriterande sätt. Främst kompisarna vet hur jag är.
Erik egna ord

Personligheter med mera - Personalen

Lena Det är en bra person det. Jag gillar när hon jobbar för vi kommer så bra överens.. Hon är inte så daltig som vissa andra av personalen.
Lisa En varm och god person. Söt eller till och med snygg. Hon är ju nästan i min ålder och vi tänker nog ganska lika.
Johanna Hon är bra på många sätt och vis men vad jag har svårt för hennes dalt. "Nu ska du borsta tänderna" eller "Ta på dig kläderna för nu ska vi iväg". Det låter daltigt när hon säger till på det där sättet.
Berit Innerst inne är hon snäll men jag tycker att hon är lite väl hård ibland. Så känns det som man inte får göra på sitt sätt.
Gustav Bland killarna är Gustav den coolaste och bäste..
Gunnar Hans förflutna som orgelreperatör ät intressant och vi kommer in på intressanta saker ibland men vad hård han är ibland. Lite som en manlig Berit.
Klas Raka motsatsen till Gunnar. Klas är lite mer försiktig men lite för försiktig ibland. Lite som en manlig Johanna vad gäller daltmetoden.
Mats Påminner lite om Gunnar fast är en mjukare version. Han är schysst och intressant att prata med, den bästa gubben på korttids är han också.

Övrigt

Ungdomarna Erik gillar de han är med, främst John, Andreas och Linus, de är hans bästa vänner.
Korttids Gillar korttids även fast vissa saker är irriterande ibland.

Personens egentliga tillstånd

fysiska handikapp Har problem med benen sedan födseln men kan gå ganska bra trots allt. Vissa stunder är dock problemet värre då man måste ta ta till med rullstol. Annars är jag frisk som vem som helst.
psykiska handikapp Osäker på vissa saker och kan brusa upp ibland. Så vill jag gärna ha med någon när jag gör saker för det känns tryggare då. Att vara med kompisar är det bästa jag vet.
Jag har dyslexi som gör det svårt att läsa och skriva även fast det inte är omöjligt.
Hur personen blir bemött
Personens upplevelser "Den där är för gnällig" eller "Vilken kärring" kan vara meningar som dyker upp när Erik inte är så glad på någon. Ibland har han rätt men andra stunder är det faktiskt så att Erik inte förstår riktigt då hans irritation kommer mot personer som försöker tillrättavisa honom.
I övrigt blir han bemött på ett sätt som han accepterar. Det är inte så ofta som han påpekar att folk är dumma i alla fall (ofta vad gäller deras metoder).
Som det ser ut i verkligheten Han blir tillsagt lite väl ofta ibland om saker som han egentligen klarar av själv. Folk är mer daltiga mot honom än vad som behövs. Det ända han behöver är att folk är tydliga ibland men absolut inte en daltande eller överdrivet övertydlig röst.
John egna ord

Personligheter med mera - Personalen

Lena Hon är jämt snäll, ibland lite tokig.
Lisa Jag älskar henne. Jag skulle vilja vara ihop med henne men hon är upptagen med sin pojkvän.
Johanna Hon är jämt tokig men ibland lite för tjatig.
Berit En snäll personal men lite babblig ibland och lite tjatig. Annars är hon min stjärna bland gamla damer.
Gustav Bästa killen, jämt. Han är cool, snäll och bäst.
Gunnar Han älskar gammal musik, lagar orglar men är lite sträng ibland.
Klas Lite dada men jämt snäll.
Mats Han är snällast bland gubbarna men lite tokig.

Övrigt

Ungdomarna Mina bästa vänner är Erik, Andreas och Linus men Marcus är lite för jobbig ibland.
Korttids Bra med korttids, älskar mina kompisar och personalen.

Personens egentliga tillstånd

fysiska handikapp Inga större problem. Jag spelar fotboll, springer mycket eller gör andra saker efter jobbet. Jag kan mycket, jag klarar mig.
psykiska handikapp Jag kan inte läsa och skriva som mina kompisar. (egna ord)

Relativt hög grad av downsyndrom gör att det är nästan omöjligt för John att läsa och skriva. Även fast han klarar av mycket själv så gör hans handikapp att han behöver hjälp med vissa saker. Ekonomiska frågor är omöjliga och visst stöd i vardagen är bra att få.

Hur personen blir bemött
Personens upplevelser Jävla idiot, kan han säga om han blir bemött på ett dåligt sätt. Ibland när han blir tillsagt av viss personal kan han också reagera. Annars tänker han inte på hur folk är mot honom vad gäller daltande röster, bara om de är snälla eller inte.
Som det ser ut i verkligheten Som många utvecklingsstörda människor blir han ofta bemött på ett sätt som enligt personer med mindre utvecklingsstörning blir irriterad på. Att man måste vara tydlig men ändå inte övertydlig och allt för daltig, att vara naturlig istället.
Han får stöd vad gäller ekonomi, viss matlagning och räkningar med mera. Han har en ledsagare som han är med ibland som gör roliga saker också. Annars är han med kompisar där det mesta också går bra.
Han har dock svårt att vara ensam för mycket. Han blir uttråkad vilket är en del av hans funktionshinder.
Linus egna ord

Personligheter med mera - Personalen

Lena En av de mest omtänksamma personer jag mött. Hon är absolut en av de bästa på kortids.
Lisa Hon är vänlig, söt och gullig. Synd att hon är förlovad men jag vet att jag ändå inte skulle kunna få henne på grund av min situation.
Johanna Innerst inne är Johanna bra men jag tycker hon är för daltig. Hon har svårt att se skillnad på folk och folk, på mig och vissa andra. Alla dras över en kant. Annars är hon bra.
Berit Jag är tydligen lite av en favorit för henne. Hon är snäll men kan visserligen vara lite väl sträng mot vissa av ungdomarna.
Gustav Alla kommer bra överens med honom, så även jag. Han och jag pratar om mycket roliga saker ibland.
Gunnar Trots att Gunnar är den strängaste så är han en av de bästa bland herrarna. Han vet var han har mig och vi har en del gemensamma saker.
Klas Jag upplever att Klas har lite svårt att se de individuella skillnaderna mellan oss ungdomar för han behandlar oss lite för lika ibland. Han skulle alltså kunna vara lite mer naturlig mot oss med mindre funktionshinder. Men han är snäll och rolig också.
Mats Man kan säga att Mats är den där typen som jag lätt kommer överens med. Han vet ungefär hur vi individer fungerar på korttids.

Övrigt

Ungdomarna Erik, Andreas och John är ungefär som jag trots Johns Downsyndrom men Marcus är lite svårare även fast jag förstår varför.
Korttids Det var bra när jag började för sju år sedan men jag har utvecklats och tvivlar en aning.

Personens egentliga tillstånd

fysiska handikapp Synskadan gör det svårt för mig att se små saker. Det tar längre tid att läsa böcker plus att det kan vara svårt att hänga med i översättningstexterna eller ibland omöjligt. Dessutom är finmotoriken inte den bästa där bland annat synen är en orsak.
psykiska handikapp Autistiska drag gör att den sociala förmågan blir något sämre även fast det mesta i samhället fungerar bra. Jag behöver inte heller så mycket anpassning som folk med större funktionshinder.
Att dalta med en är inget hjälpmedel. Tvärtom är det bara irriterande när folk är på det där sättet. Möjligen att folk kan vara lite tydliga ibland om jag inte hänger med men annars vill jag bli behandlad som vilken person som helst.
Hur personen blir bemött
Personens upplevelser Bara för att man har ett funktionshinder TROR många att man inte förstår. Bara för att man är på ett korttids ibland eller på andra ställen där det finns funktionshindrade så verkar personalen dra alla över en kant.
Ibland kan till och med personal på offentliga platser tro att man inte förstår riktigt genom att de använder en på gränsen till daltig röst. Då är anledningen att jag kanske har hackat till ibland i mitt till men det är inte ofta det händer.
Annars bemöter de flesta mig på ett bra sätt vilket jag tycker är bra.
Som det ser ut i verkligheten På korttids är det ju vissa som är lite väl daltiga med en eller har så lite kunskaper så att dem behandlar mig fel på grund av den anledningen. I skolan likaså. Men på de flesta andra ställena där jag är blir jag bemött på ett lagom bra sätt, lika behandlad som alla andra. Lite ödmjukhet skadar visserligen inte för det behöver egentligen alla.
Det är väl bara någon gång ibland som man kanske blir otrevligt bemött men då är det inte personligt, utan personen i fråga är också otrevlig mot andra människor.
Marcus egna ord

Personligheter med mera - Personalen
Eftersom Marcus har ett större autistiskt tillstånd har han svårt att tala om vilka han uppskattar mest. Man får istället se på hans reaktioner.

Lena För Marcus är Lena en bra person, någon han ser upp till. "Tycker om dig" brukar han säga ibland.
Lisa Marcus "tåflörtar" gärna med personer som han enligt andra tycker om. Som med de flesta ungdomarna är Lisa en av de där gulliga tjejerna, så även för Marcus. "Lisa söt", säger han.
Johanna Med tanke på Marcus tillstånd så är han den person som gillar Johanna mest av de fem ungdomarna.
Berit De flesta av personalen uppskattar Marcus, de tycker att han är gullig och ofta rolig. Berit är en av personalen som har fastnat extra för Marcus och tvärtom. Marcus ser på något sätt upp till henne.
Gustav Marcus visar tecken på att Gustav är en bra personal. De kan ibland komma i konflikt men det slutar nästan alltid bra.
Gunnar Om det är någon personal som Marcus är lite rädd för så är det Gunnar då det gäller hans stränga röst. Efter en stund känns det dock mindre oroligt för Gunnar är ju egentligen snäll.
Klas Man kan säga att Klas är den person som Marcus gillar allra mest bland de manliga av personalen. Marcus är också en av Klas favoriter.
Mats Tydligen är Gunnar och Mats så lika på något sätt så även Marcus som har lätt att skilja på människor ibland kallar Mats för Gunnar eller tvärtom. Mats är även en person som tycker om Marcus.

Övrigt

Ungdomarna Marcus ser upp till sina kamrater. Erik, Andreas, Linus och John betyder mycket för honom. Speciellt Erik och Linus är sådana personer Marcus gärna är med.
Korttids Det är en trygghet att vistas på korttids. Det sker ju så mycket saker där, sådant som föräldrarna inte hinner göra med Marcus. Dessutom är det bra med avlastning.

Personens egentliga tillstånd

fysiska handikapp Det finns inga större fysiska funktionshinder utan de mesta sitter i den mentala, psykiska, delen av Marcus.
psykiska handikapp Hög grad av autism gör att Marcus behöver mer hjälp såväl socialt som med praktiska saker. Han pratar inte så mycket vilket gör att han måste ha bildstöd i hemmet och på skolan. Att läsa kan han göra till viss del men även där är hjälpmedel med kognitivt stöd en bra insats.
Hur personen blir bemött
Personens upplevelser Det är svårt att tolka men för det mesta är det bra att folk är tydliga och extra ödmjuka i sitt bemötande med Marcus.
Som det ser ut i verkligheten Så gravt autistisk som Marcus är tar han lätt illa vid sig om folk är för stränga. Det innebär att personal måste vara extra vänliga och använda en sådan daltande röst för att balansera Marcus humör.

Som du ser tycker de olika ungdomarna olika om personalen även fast de flesta ungdomarna har vissa gemensamma riktlinjer. Vilka personal ungdomarna gillar mer är väldigt individuellt men har också på något sätt med hur lite eller mycket utvecklingsstörda ungdomarna är. Enligt informationen om de olika individerna skiljer alla sig åt på olika sätt. Marcus är den person som har gravast utvecklingsstörning medan Linus är den med lindrigast. Observera att Linus har dålig syn istället men det har inte med utvecklingsstörningen i sig att göra utan beror på andra osäkerheter.
Steget mellan Marcus och Linus är ju ganska stort. Marcus autism gör att hans behov av korttids är stort. Det som Linus eller vissa andra upplever som dalt är till viss mån bra för Marcus. En hög grad av autism medför att personen i fråga är mycket inom sig själv, umgås sällan eller inte alls med andra människor utom närstående. Det sociala beteendet är kraftigt avvikande från andras samt att vissa, som Marcus, pratar betydligt mindre eller inte alls. För att personen ska kunna känna sig trygg är då en nästan daltig röst en bra metod. Även fast den kanske kan kännas irriterande i vissa sammanhang så är den ändå inte lika sårbar hos en person med hög grad av autism.
Linus som egentligen inte har behov av korttids fast han enligt lag får gå där tycker ju självklart att en daltande metod är irriterande. Han upplever vid sådana tillfällen att personal inte tar honom för den han är, utan att dem istället tror att han inte är så förståndig som han egentligen är.

Däremellan finns det många steg där bland annat John, Andreas och Erik hamnar. John är då den mest utvecklingsstörda av dessa med tanke på att han har downsyndrom. Trots diagnosen är han egentligen mer lik Linus (den minst utvecklingsstörda) än Marcus i sättet att vara. Handikappmetoden används oftare mot John än vad det behövs även fast personal ibland måste använda den metoden för att lösa vissa situationer.
Till och med vissa bland vännerna gör det ibland men de överdriver inte som viss personal gör. Det är ett tecken på att det finns människor som vet hur mycket man ska ha av varje krydda och inte ha för litet eller för mycket av dem.

Hur ska personal egentligen vara mot sina klienter? Man ska använda vanlig samtalston samtidigt som man plockar in förtydliganden vid de fall då en person inte är med på noterna. Det viktigaste skall dock kvarstå, att personalen gör sig förstådd inför den man talar till. Man skall alltså balansera sitt tal; att verken tala för daltigt eller att tala för torrt och hårt. För även en utvecklingsstörd person kan förstå vanligt tal.
Om jag är i en sådan situation där jag talar till en utvecklingsstörd person talar jag med så naturlig röst som möjligt. Däremot tänker jag samtidigt på vilka ord jag använder mig av beroende på hur pass utvecklingsstörd personen är. En lindrigt utvecklingsstörd person kan jag prata med precis som jag skulle tala till vem som helst medan en person med högre utvecklingsstörning skulle få mig att byta ut vissa ord. Det betyder inte att jag daltar eller talar överdrivet tydligt men jag tänker en extra gång innan jag pratar vidare.

Även fast man försöker visa att man förstår mer än vad personen i fråga tror blir man irriterad när personen fortsätter att tala till en som om man inte förstår. Men om personen lyssnar mer och kan kombinera sitt naturliga tal med att kanske vara något tydligare ibland gör inte så mycket. För mig personligen upplevs olika personers tal olika beroende på vilket humör jag är på. Vid dåligt humör kan en person som enbart är tydlig i sitt tal upplevas som daltig medan någon som pratar ännu tydligare kan upplevas som icke daltig då mitt humör är i topp. Så mitt eget humör har lite med saken att göra faktiskt.
Specifika händelser om såväl det aktuella ämnet, hur folk talar, som andra situationer som upplevs negativa finner ni i "negativa texter".

Mer om detta ämne kan dyka upp senare men för tillfället är denna text färdig.

Uppdaterad: 2011-10-25

Tillbaka ett steg

Tillbaka till texter