Christopher Lundgrens webbsida

StartInformationIn englishLätt svenskaVälj språkNyheter
MediaMusikVideoProgramTexterGästbok

Så vill jag att den svenska lagen ska se ut (Mina åsikter)

Till alternativ längst ned på sidan

Finns det lagar som skulle ändras? Definitivt finns det lagar som måste ändras för att göra samhället en tjänst, dock har inte politikerna kommit till insikt med det än. Mycket utav innehållet under "Arbetsfrågor", "skolfrågor" samt övriga avsnitt i denna text innehåller delar som skulle kunna vara underlag för nya lagar samt inlägg eller ändringar i nuvarande lagar.
Vissa av mina önskningar om lagar och lagförändringar har redan till viss del gått i uppfyllelse eller har redan existerat ett tag utan min vetskap medan andra enbart är önsketänkanden. För att lättare förstå och hitta bland mina önskningar av lagar och lagförändringar har jag kategoriserat dem. Dock finns inga paragrafer och lagtexterna vid nya lagar som jag har funderat på är oftast väldigt korta.
Sedan kan det hända att vissa av mina lagändringar och önskningar skulle kunna ge en betydligt mindre eller till och med sämre effekt i praktiken, även om ajg rent teoretiskt i dagsläget tycker det låter bra.

Vad de olika bokstäverna, eller siffrorna, står för.

Bokstav motsvarar siffra Beskrivning
A

Huvudämne (exempelvis behandling av människor)

B Sidoämne (i vilket anseende)
C Kapitel eller avsnitt

Mer beskrivning om ett huvudämne, vad de olika bokstäverna betyder.

Beskrivning av första siffran - Huvudämne

Siffra 1 Siffra 2 Beskrivning av första siffran - Huvudämne
1 0

Behandling av människor - Civilrätt m.m.

2 0 Stölder av föremål
3 0 Pengar / skattefusk
4 0 Copyright / upphovsrätt
5 0 Företag, statligt m.m.

En närmare titt på sidoämnen i respektive huvudämne.

Beskrivning av andra siffran - Sidoämne

Lagar i "Behandling av människor - Civilrätt m.m." (1)

Siffra 1 Siffra 2 Beskrivning av andra siffran - Sidoämne
1 1

Allmän behandling (hot och kränkningar)

1 2 Vidröra andra människor, Våld etc.
1 3 - Mer kommer förmodligen att komma senare -

Nedan har jag gjort en tabell med hur jag kan tänka mig att visa lagstiftningar ser ut, åtminstone fragmentariska delar.

A B C Beskrivning av lag
0 0 0 Kort om anmälningar, straff och några förändringar kring detta

Om ingen anmäler kränkningar på arbetsplatsen eller privat kan inte heller fallen tas upp i domstol. Istället för att anmäla det direkt till polisen bör det finnas en myndighet eller organisation som tar hand om kränkningar och mindre brott som polisen inte har tid med på grund av att andra brott måste prioriteras först.
Eftersom anmälan till myndigheten eller organisationen inte skulle leda till ett åtal skulle den ändå ge gärningsmannen en varning. Vid upprepade anmälningar från samma brottsoffer och mot samma gärningsman skulle det genom ett system, efter tio varningar, bli en anmälan som kan tas del av åklagare eller motsvarande och som kan väcka åtal, precis som vilket annat brott och som i sin tur kan leda till samma typ av straff (böter, fängelse eller straffarbete).

En tänkbar ändring skulle kunna vara att sänka åldersgränsen för att redan vara straffmyndig från 11 eller 13 års ålder. istälelt för dagens 15 år.

1 0 0 Behandling av människor - Civilrätt
1 1 0 Allmän behandling (hot och kränkningar)

Så länge det endast är tomma ord och ingenting allvarligt har skett bör man inte anmäla men däremot kanske ha lite koll så det inte övergår i hot eller allvarliga kränkningar. Vanliga svordomar må upplevas som hot enligt vissa människor men behöver i själva verket inte ha någon egentlig betydelse i samtalsämnet. Att säga "djävla skit" eller "fan" i en mening är i sig ingen kränkning mot någon person. Om orden däremot är direkt riktade till någon och verkligen är kränkande bör man åtminstone anmäla till ovan nämnda enhet eller organisation. Man skall inte hota andra människor eller kränka dem på något sätt. Trakasserier är enligt lag förbjudet liksom diskriminering av olika slag. Likaså rasistiska hot. Detaljer kan läsas i kapitlen nedan.

1 1 1 Att säga rasistiska ord som kan kränka en annan människa för att han/hon är av annan härkomst än Sverige (eller norden) är totalt förbjudet.
Exempel på ord som enligt vissa kan vara kränkande är: neger, blatte, invandrarsvin eller liknande i negativt avseende. Gäller även hopslagna ord som negerhora eller liknande.
Man får inte använda kränkande ord på arbetsplatser eller på annat sätt förolämpa såväl kollegor som annan personal (däribland chefer) eller andra anställda.

Straff: Lite beroende på hur allvarlig situationen är bör det i första bli varning av uppsägning eller uppsägning med omedelbar verkan, böter (några hundralappar) eller fängelse. Minst en månads fängelse, max ett års fängelse. Antalet år varierar beroende på hur stor kränkningen har varit.

1 1 2 Att vara allmänt otrevlig utan anledning bör inte vara tillåtet på arbetsplatsen, verken internt bland personal eller mot kunder.
Texten i kapitel 1 (1 1 1) gäller även detta kapitel.
Om kränkningarna är rena trakasserier och har pågått under en längre tid utan att någonting har hänt rubriceras det som allvarligare brott än om det är lindrigare händelser som nyss har börjat och som man eventuellt kan reda ut mellan inblandade parter. Dock skall även mindre allvarligare händelser anmälas.

Straff. se kapitel 1 (1 1 1)

1 1 3 Hot räknas som ett brott och bör anmälas, antingen till den "önsketänkbara" myndighet eller organisation som tar emot anmälningar om brott som kan vara för små för polisen att ta del av, eller om hoten är för stora direkt till polisen.

Straff. Böter eller fängelse. Fängelsetiden varierar beroende på brottets (hotets) grad. Kortast tid i fängelse är en månad medan längsta tid kan vara upp till sex månader.

1 2 0 Vidröra andra människor, våld etc.

Att vidröra en annan människa, som att greppa tag i denne om han eller hon försöker smita från en handling, i t.ex. en skola räknas inte som ett brott. Om det finns en anledning, t.ex. att eleven har brutit mot skolreglerna får läraren hålla fast eleven, dock utan våld, för att meddela att eleven har gjort fel.

Exempel 1: Om en elev är stökig i skolan får läraren enligt önskemål om lag ta tag i eleven så att denne inte kan gå därifrån medan läraren tillrättavisar denne.
Samma sak gäller om en elev bråkar med läraren eller med en annan elev. Så fort lärarens tag mot eleven inte utgör fysisk skada på elevens kropp är det tillåtet enligt lag.

Exempel 2: Två gäng bråkar ute på gatan och några personer vitnar om detta får dessa gå in i bråket genom att sära på gängmedlemmarna. Dessa får i självförsvar slå sig fria eller slå omkull medlemmarna och hålla fast dem tills polis kommer, utan att ingripandet ska behövas anses som brott.

Så länge det inte sker fysiskt våld (eller mer än nödvändigt) är det tillåtet att hålla fast en person eller få omkull denne för att hålla fast honom/henne tills polis har kommit till platsen.

Ett tillägg skall också kunna fastställas hos en person om det finns en anledning till att denne har gjort sig skyldig till ett brott vid ett ingripande. Det skall fungera som ett stöd, ungefär som advokatens stöd till sin klient, och kan leda till lindrigare straff.

Då man bör anmäla ett brott står det mer om i kapitlen till "Vidröra andra människor, Våld etc.".

1 2 1 Misshandel är ej tillåtet. Oavsätt vad som har utgjort misshandeln så är det inte tillåtet enligt svensk lag att misshandla andra människor.
Om brottsoffret har misshandlats p.g.a. brott ska både gärningsman och offer anmälas.

Vid brott där tillägget i kapitlet ovan kan ges.

Exempel 1: Om en person själ en bil och bilägaren får tag på tjuven och misshandlar honom eller henne p.g.a. aggressioner ska självfallet båda anmälas för brott. Tjuven för stöld och bilägaren för misshandel.

Exempel 2: En träslöjdslärare tappar humöret när en av hans elever leker med en spånsug. Läraren blir då så arg att han sliter tag i spånsugen och trycker ner den mot elevens ansikte så att han blir rädd och kränkt.
Läraren ska förstås anmälas men eleven ska på grund av sitt dåliga beteende innan händelsen få ett straff oavsett ålder och lärarens straff ska tilläggas med det nya tillägget som tyder på att han hade en anledning att reagera.

Straff: Hänvisning till svenska lagboken.

1 2 2 Misshandel och annat våld är totalt förbjudet och bör anmälas oavsett hur grovt våldet eller misshandeln är. Likaså vad gäller agan. (Sedan 1979 är det förbjudet att aga barn enligt svensk lag). Dessa ting ger i regel alltid brottslingen fängelse.

Straff: Hänvisar till svenska lagboken.

       
2 0 0 Stölder, bedrägerier med mera.
1 2 0 Allmänt om stölder och stöldgods

Allt som har med rån, stölder och bedrägerier att göra.

Observera att tabellen inte är färdig. Sidan kommer att uppdateras som småningom.

Uppdaterad: 2011-10-10

Alternativ

Till sidans topp

Till "Mina åsikter"

Till texter