Startsida Snabelposten Blogg Arbetsplatsen Produkter Länkar  
 

KULTUR & NÖJE

Svensk TV-serienostalgi - del 1

 

Text: Christopher Lundgren

Källor: Wikipedia

Navigera på sidan:

Inledning

Ett stort intresse för serierna
men begränsad möjlighet att följa dem

När jag fick möjlighet att följa serierna lades de ned

Avsvalnande men som småningom nytt intresse igen

Sammanfattad lista kring serier och huruvida de finns utgivna eller ej

Sammanfattning vad gäller mina favoritserier

Vidare läsning
 

När jag växte upp under 1990-talet blev jag - precis som många andra ungdomar - inbiten i svenska dramaserier och såpoperor som Rederiet, Tre kronor, Skilda världar och Nya tider. Efter att dessa serier lades ner svalnade mitt intresse dramaserier och såpoperor med undantag för Andra avenyn som jag började följa från säsong 2.
Efter att flera av serierna började ges ut på DVD från 2008 och framåt har jag med glädje plöjt igenom serie efter serie. Bara nu i år har jag kollat om på både Skilda världar, Rederiet och Tre kronor, och har fått mig en riktig nostalgikick.

Som den TV-serieentusiast av svenska dramaserier och såpoperor jag blivit under åren, har jag fått så pass mycket inspiration att jag valt att skriva en artikelserie. I denna inledande del skriver jag om min entusiasm överlag, tar med en sammanfattad lista över serier genom tiderna samt refererar till tidigare artiklar om serier. I nästa artikel kommer jag att gå in djupare på vissa specifika serier, dock inte Rederiet och Andra avenyn, som jag tidigare har skrivit om.

Ett stort intresse för serierna men begränsad möjlighet att följa dem

Varför jag fastnade för dessa serier vet jag inte, men handlingen tilltalade mig och jag gillade all spänning och dramatik. Eftersom jag på grund av min synedsättning har svårt med undertexterna på utländska filmer och serier, blev det just "svenska" serier jag följde. Dock var jag till en början för ung för att förstå mig på dessa serier, och Varuhuset minns jag inte alls från originalvisningarna 1987-1989 då jag var endast tre år gammal när sista avsnittet hade visats. När Storstad gick 1990-1991 och de första sex säsongerna av Rederiet hade gått 1992-1995, var jag fortfarande för liten för att ha något intresse. Då mina föräldrar separerade när jag var liten bodde jag hos min mamma som inte var intresserad av dessa serier. Eftersom hela familjen delade på en TV-apparat, hade jag ingen möjlighet att följa dem så jag hann aldrig få någon uppfattning om huruvida de var bra eller ej.

Så sent som vintern 1995/96, såg jag för första gången någonsin ett avsnitt av Tre kronor, då alltså inte hockeylandslaget utan tv-serien med samma namn, vilket jag tyckte var spännande. Dock följde jag aldrig serien till fullo eftersom vi fortfarande bara hade en TV-apparat. På det korttidshem där jag stundtals vistades fick jag kolla på serien då och då. Dock kollade jag aldrig på slutet år 1999 utan det fick jag först se när serien hade givits ut på DVD. När Skilda världar hade började sändas hösten 1996, såg jag till en början bara några enstaka avsnitt. Vid samma tid hade jag dessutom börjat titta lite grann på Rederiet, men som jag också bara följde sporadiskt. Det var samma sak med Skärgårdsdoktorn. Jag så vissa avsnitt lite då och då och tyckte att serien var mysig.

Vita Lögner och Vänner och fiender (på TV3 respektive Kanal5) kunde jag bara se när jag vistades på korttidshemmet, eftersom vi en längre tid enbart hade marksänd TV där endast SVT1, SVT2 och TV4 ingick. En av mina närmaste vänner som både gick på samma korttidshem och skola som jag, hade Vita lögner som favoritserie och jag såg vissa avsnitt med honom på korttidshemmet. I övrigt hörde jag bara hur folk pratade om de två serierna medan jag verken hade koll på handlingen eller karaktärerna.

När jag fick möjlighet att följa serierna lades de ned

När mamma år 2000 träffade sin nuvarande sambo Andreas visade det sig att han och jag hade ett gemensamt intresse - nämligen svenska såpoperor och dramaserier. Alla vardagar satt vi bänkade framför TV:n då Nya tider gick klockan 19:30 på TV4, och som på onsdagar följdes av Skilda världar på samma kanal och på torsdagar av Rederiet på SVT1. Dock var Rederiet vid den här tidpunkten min absoluta favoritserie. Därför bad jag Andreas att spela in de avsnitt som jag annars hade missat varannan torsdagskväll eftersom jag då gärna umgicks med vänner på en ungdomsgård för personer med funktionshinder.

TV-lyckan blev dock kortvarig. Bara efter ett år kom beskedet att Rederiet skulle läggas ned, vilket jag då tyckte var jättetråkigt men har förståelse för idag. Snabbt därefter kom beskedet att även Skilda världar skulle läggas ned. Därför blev år 2002 ett sorgeår när det gäller dramaserier, och den enda pågående serien var Nya tider. SVT:s nya satsning, Skeppsholmen, tittade jag tillvisso en del på men tyckte inte lika mycket om den som de tidigare serierna. Med tiden skaffade vi digital-TV då vi bland annat fick tillgång till TV3 och Kanal5. Vita lögner och Vänner och fiender hade hunnit avslutats men när tredje säsongen av OP7 började visas på Kanal5 år 2003 hade vi en bra serie igen. Dock hade jag inte sett ett enda avsnitt tidigare men jag kom som småningom in i handlingen. Efter att tredje säsongen av OP7 avslutades blev det inga fler säsonger.

Avsvalnande men som småningom nytt intresse igen

Efter att OP7 lades ner var Nya tider den enda serie jag följde, men efter att Nya tider lades ner 2006 svalnade mitt intresse för dramaserier och jag fokuserade istället på långfilmer, humorprogram och samhällsprogram. Parallellt började jag lyssna mycket på radio, till en början på kommersiella radiostationer men med tiden på Sveriges radio.

Under denna tid växte jag som människa på flera olika plan. Dels hade jag nu blivit en vuxen ung man som börjat jobba. Dels började jag göra flera aktiviteter och träffa mer människor. När jag i min bekantskapskrets hörde talats om Andra avenyn, som då hade sänts en säsong under 2008-2009 och som nu var på sin andra säsong hösten 2009, började jag försiktigt kolla in serien. Till en början hade jag lite svårt för handlingen och alla "ungdomar i skolmiljö", men jag gav serien en chans och började med tiden att tycka om den. Jag följde serien helhjärtat från slutet av den andra säsongen fram tills seriens nedläggning efter säsong 3 under våren 2010. Under 2009 gjordes en webb-TV-serie vid namn Riverside, som var en spinn-off-serie till Andra avenyn, där endast ett fåtal karaktärer från serien medverkade och flertalet nya karaktärer tillkom. Dock kollade jag inte på ett enda avsnitt trots att hallåorna på SVT nämnde om dem.

Under den här tiden började flertalet dramaserier och såpoperor att ges ut på DVD. Exempelvis gavs under 2009 samtliga säsonger av Varuhuset ut men jag var inte så intresserad av just den serien eftersom jag inte hade sett den tidigare. Senhösten 2010 började Tre kronor att ges ut på DVD och när sista volymen med avslutande säsonger hade givits ut under 2011 gavs även Skilda världars samtliga sex säsonger ut uppdelat på 15 volymer. I samband med dessa utgivningar kunde jag äntligen se serierna från början men också påminnas om saker i handlingen som jag hade glömt bort. Under 2014 kom beskedet att rättigheterna för en utgivning av Rederiet hade lösts, och då började jag tillsammans med en nära vän att införskaffa varje ny volym av Rederiet som gavs ut. Vi hade Rederiet-maraton fram till att avslutande volym 20 med seriens avslutande säsong gavs ut i juni år 2016.

Dock finns det fortfarande serier som ännu inte har givits ut på DVD, exempelvis Vita lögner, Vänner och fiender, Nya tider och Andra avenyn. Varför ingen av dessa serier har givits ut har jag inget svar på men antar att problem med tillstånd och att få rättigheterna för en utgivning ligger bakom. Vad gäller Andra avenyn har SVT bekräftat detta, åtminstone enligt Wikipedia-artikeln om Andra avenyn.

Sammanfattad lista kring serier och huruvida de finns utgivna eller ej

Utöver de svenska dramaserier och såpoperor som jag följde och som jag nu har tagit upp så har ett flertal andra serier producerats under årens lopp. Notera att Lösa förbindelser från 1985 på SVT1 har kallats för Sveriges första TV-såpa. Nedan finns en tabell över ett tjugotal produktioner varav de flesta serierna ursprungligen finns representerade i en Wikipedia-artikel om dramaserier och såpoperor och att fel kan förekomma.

Vad texterna i de olika rutorna betyder.

Rubrik Beskrivning
Seriens namn Seriens titel, till exempel Rederiet eller Tre kronor.
Originalvisning Vilket årtal som serien ursprungligen visades i TV.
Kanal TV-kanal som serien ursprungligen visades på.
Webb Webb-TV-tjänst där serien är tillgänglig.

"Finns ej" betyder att serien inte finns på en sådan tjänst eller om den har funnits på exempelvis TV4 premium men sedan tagits bort.

"Nej, för ny" visas för SVT:S serier som är producerade efter 2005, som är för nya för att visas på Öppet arkiv.

DVD / BD Det årtal som serien gavs ut på DVD eller blu-ray (BD).

"Finns ej" betyder att serien inte har givits ut på DVD eller blu-ray.

Listan med svenska dramaserier och såpoperor.

Seriens namn Originalvisning Kanal Webb DVD / BD
Lösa förbindelser 1985 SVT1 Öppet arkiv 2010
Goda grannar 1987-1989 SVT1 Öppet arkiv 2010
Svenska hjärtan 1987-1988 SVT1 & 2 Öppet arkiv 2008
Varuhuset 1987-1989 SVT1 Öppet arkiv 2009
Storstad 1990.1991 SVT1 Öppet arkiv Finns ej
Rosenholm 1991 SVT1 Finns ej Finns ej
Rederiet 1992-2002 SVT1 & 2 Öppet arkiv 2014-2016
Tre kronor 1994-1999 TV4 Finns ej 2010-2011
Solo 1994 Kanal 5 Finns ej Finns ej
Vita lögner 1997-2002 TV3 Finns ej Finns ej
Vänner och fiender 1996-1997
1997-2000
TV3
Kanal 5
Finns ej
Finns ej
Finns ej
Finns ej
Skilda världar 1996-2002 TV4 Finns ej 2011-2014
OP7 1997-1999, 2003 Kanal 5 Finns ej Finns ej
Skärgårdsdoktorn 1997-2000 SVT1 Öppet arkiv 2014
Nya tider 1999-2006 TV4 Finns ej Finns ej
Hotel Seger 2000-2001 Kanal 5 Finns ej Finns ej
Skeppsholmen 2002-2004 SVT1 Öppet arkiv Finns ej
Saltön 2005-2017 SVT1 Nej, för ny 2010
Andra avenyn 2007-2010 SVT1 Nej, för ny Finns ej
Livet i Fagervik 2008-2009 SVT1 Nej, för ny 2009

Notera att endast SVT:s serier före 2005 finns tillgängliga att se gratis via Öppet arkiv. Flera av TV4:s serier har funnits tillgängliga på TV4 Premium, sedermera C more för betalkunder, men flera av serierna har sedan några år tillbaka tagits bort från tjänsten. Vad gäller serierna på TV3 och Kanal5 har jag inga uppgifter.

Sammanfattning vad gäller mina favoritserier

Utöver att Rederiet var min absoluta favorit vet jag inte vilken av serierna som kom på andra plats, tredje plats och så vidare. Dock listas favoriterna upp i en sammanfattning baserat på de år som serierna sändes i TV.

Rederiet sändes på SVT1 mellan 1992 till 2002, och var en tid min absoluta favorit. Att serien kretsar kring redarfamiljen Dahlén och konkurrerande rederier samt all dramatik både i land och ombord på M/S Freja, tyckte jag var riktigt spännande. Än mer intressant blev det när jag i samband med DVD-utgivningen började titta om på serien. Ju längre in i handlingen jag kommer, desto mer gillar jag serien. Vid några upprepade tillfällen har jag kollat om bara på de sista fyra säsongerna på DVD, även om jag har sett om på hela serien vid något tillfälle. Vad jag upplever som bättre med de senare säsongerna är att avsnitten är mer välskrivna och handlingen mer tilltalande.

Dock känner jag avsaknaden efter Gösta Prüzelius, som spelade Reidar Dahlén. Enligt handlingen i säsong sjutton reste Reidar utomlands men i verkligheten insjuknade Prüzelius och avled ett tag därefter. Dock inleddes säsong arton med att Reidars barn tillkallades efter att Reidar hade avlidit. I övrigt var de flesta av skådespelarna väldigt bra på att gestalta sina karaktärer, och jag har fått den stora äran att ha fått intervjuat flera av dem. Mer om Rederiet finns i tidigare publicerade webbartiklar länkade i slutet av artikeln under rubriken "Vidare läsning".

Skilda världar sändes på TV4 mellan 1996 och 2002, och var en väldigt bra serie, och än bättre blev den en bit in i säsong två. Tragedin med att Sandra och Daniel - som började en kärleksaffär trots att Sandra hade planer på att gifta sig med pojkvännen Lukas - visade sig vara tvillingar, var en intressant utgångspunkt för serien. Likaså att serien speglade olika samhällsklasser där familjen Toivonen med barnen Daniel, Stina och Mikael var en vanlig arbetarfamilj som fick kämpa lite för att hålla i ekonomin medan familjen Bovallius med barnen Sandra och Tom tillhörde överklassen och var rika som troll och hade anlitat hembiträdet Agnieszka som bland annat lagade goda middagar och hjälpte till med olika sysslor.

Dock var det synd att Harald, som var en av mina favoritkaraktärer från familjen Bovallius avled i en brand orsakad av hustrun Rebecka. Framförallt tyckte jag att Lars-Erik Berenett gestaltade honom mycket bra och hade önskat att han hade fått varit kvar längre in i serien. En trevlig sak med just Lars-Erik Berenett var att hans son Matti Berenett även i serien var Haralds son Tom. I övrigt gillade jag hur serien utvecklades och det var spännande med de nya karaktärer som dök upp under seriens gång. Dock har jag svårt att välja om serien var bäst som femdagarsserie under säsong ett till tre eller som veckoserie resterande säsonger. Jag har sett om hela serien vid åtminstone två tillfällen sedan den gavs ut på DVD. Jag har också haft den stora äran att ha fått intervjuat och träffat några av seriens medverkande skådespelare. Mer om detta kommer i en kommande artikel senare under hösten.

Tre kronor sändes på TV4 mellan 1994 och 1999, och tillhör också en av mina favoriter. Det var spännande att följa med de olika grannfamiljernas vardag och vad som försiggick i villaförorten Mälarviken, exempelvis på idrottshallen Tre kronor. I de inledande säsongerna diggade jag framförallt Reine, hans mor Gunvor, Bimbo, Taggen och Abby, och senare även Pamela, Tanja, Larry och Bengt. Att serien tog upp ämnen som arbetslöshet, flyktingpolitik, brottslighet, homosexualitet, UFO-fenomen och mycket annat, var lärorikt och trovärdigt. Dock tycker jag att serien spårade ur något från säsong sju till nio, även om den fortfarande var sevärd. Manusförfattarna fick dock till ett riktigt bra men hemskt slut på serien, något jag dock inte spoilar om här, utan det får ni vänta med att läsa om i uppföljningsartikeln senare i höst.

När jag för första gången skulle titta igenom serien på DVD, kändes det först segt att komma in i handlingen, men det berodde mest på att jag var så inne i Rederiet. Efter ett tag blev handlingen dock intressant och jag kollade igenom hela serien. Nu under sommaren såg jag om hela serien igen och upptäckte ytterligare detaljer med handlingen som jag inte hade lagt märke till tidigare. Mer om det återkommer jag till i min följande artikel.

Saltön, som baseras på Viveca Lärns böcker om folket på Saltön, började sändas 2005 på SVT1 med tre uppföljande säsonger 2007, 2010 och 2017, varav de tre första säsongerna har givits ut på DVD. Så sent som 2010 såg jag några avsnitt med en nära vän som har alla utgivna säsonger. Med tiden  har jag sett alla utgivna säsonger och kunde därför med glädje följa den fjärde säsongen när den gick på TV nu under augusti och september.

Ju mer jag har sett på serien, desto mer gillar jag den. Jag har framförallt fastnat för tredje och fjärde säsongen varav det framförallt till den fjärde har kommit flera intressanta karaktärer. I och med fjärde säsongen har de flesta av böckerna filmatiserats, men dock finns det ytterligare en bok som ännu inte filmatiserats men som jag hoppas att den blir filmatiserad framöver. Den som lever för se.

Andra avenyn sändes på SVT1 mellan 2007 och 2010. Till en början hade jag svårt för handlingen kring alla "ungdomar i skolmiljö", men jag hörde flera vänner säga att serien var bra så jag gav den en en chans och började sakta men säkert tycka om den. Jag gillade serien som bäst från slutet av andra säsongen till finalen på säsong tre. Bland karaktärerna gillade jag Bengt "Hästen" Larsson, även om jag såklart inte delade hans värderingar. Rollinnehavaren Claes Ljungmark gestaltade honom väldigt bra.

Eftersom jag med tiden började gilla Andra avenyn, tycker jag det är synd att serien troligtvis inte kommer att ges ut på DVD på grund av rättigheter. Däremot har jag läst att en dokumentär om serien ska spelas in nu under hösten och publiceras på SVT Play under 2018, och det ser jag fram emot.

Vidare läsning

Detta var allt för denna gången. Till oktobernumret publiceras en uppföljare där jag fördjupar mig i vissa serier som jag inte har skrivit om tidigare. Nedan länkar jag till redan befintliga artiklar om TV-serier.

Artikel År
Andra avenyn - en intervju med Johanna Lazcano 2009
Andra avenyn - tre telefonintervjuer 2010

Rederiet - en odödlig serie, del 1

2016
Rederiet - en odödlig serie, del 2 2017
Rederiet-nostalgi 2009
TV-serier, skådespelare och karaktärer 2009

Tillbaks till sidans topp
Tillbaks till Christophe

 


© Snabel-Posten - Arbete&Bostad - Uppsala kommun - Catharina Jakobsson - 018-727 16 55